Schrijftrucjes.

Middenbouw, Schrijven middenbouw Voeg een reactie toe

Het aanleren van een nieuwe letter in groep is erg speciaal. En met onderstaande trucjes worden ze kinderen nog enthousiaster en wordt het leren nog leuker.

Dia positief.
Wanneer je een schoolbord in de klas hebt (een smart board kan helaas niet) schrijf je de aan te leren letter met een natte kwast op het bord. Zo snel mogelijk trek je de contouren om met een krijtje. Vervolgens trekt het natte weg en hou je enkel de contouren over.

De kinderen vinden dit er in elk geval al mooi uitzien. Vooral voor de zwakkere schrijvers in de klas kan deze techniek erg motiverend werken omdat je zo de lat een stukje lager voor hem/haar legt. De leerling neemt dan een ander kleur krijte en schrijft de letter tussen de contouren in zonder de ‘muren’ te raken.

Letters op schuurpapier.
deze oefening wordt in tweetallen gespeeld. 1 leerling is geblinddoekt en steekt zijn wijsvinger uit, De tweede persoon gaat achter deze leerling staan en schrijft met de vinger van de ander een letter op het schuurpapier. Ra, ra welke letter is het?

Letters op de rug schrijven.
Ook deze oefening wordtgedaan in tweetallen. De ene persoon schrijft op de rug van de ander een mooie schrijfletter. Ra, ra welke letter is het?

Toverletters
Ook deze truc is uitermate geschikt voor de zwakkere schrijvers omdat de leerling achteraf niet lang met de, in zijn ogen mislukte, letter geconfronteert wordt. De leerling neemt een natte kwast en schrijf de letter op het bord. Het is een magische letter want hij verdwijnt vanzelf, oooh!

Instructievormen en correctievormen als geheugensteuntjes.
Tijdens mijn schrijflessen geef ik natuurlijk aan welke letters er het mooiste zijn door middel van een straalletter, ik maak er een zonnetje van. Maar ook is het belangrijk de leerling te vertellen wat hij moet doen om de geschreven letter nog mooier te maken. Dit laatste kan door het gebruik van een aantal correctievormen. Zo maak ik bijvoorbeeld een ballon van een letter die in de schrijfrichting wat aanpassingen behoeft of een muisje van de letter a, een te dun of te dik muisje is tenslotte niet goed.

Klik hier het overzicht van dergelijke instructiepunten of crrectievormen.

Schrijfhouding.

Ook de schrijfhouding van van groot belang om een mooi handschrift te ontwikkelen. Dit kan op een speelse wijze door middel van een versje of een tekening

Klik hier voor het geheugensteuntje en versje.

Laat een reactie achter

Original design by N.Design Studio modified by Edwin
Entries RSS Comments RSS Beheer